Zorgverleners

Voor zorgverleners 

Over Vertigo Training 
Vertigo Training is een online zelfhulpmethode voor patiënten met chronische duizeligheid. De zelfhulpmethode bevat oefeningen die behoren tot de behandeling ‘vestibulaire revalidatie’.  
Een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek onder 322 patiënten van 50 jaar en ouder in 59 huisartsenpraktijken heeft aangetoond dat Vertigo Training veilig en effectief is. De online zelfhulpmethode werd vergeleken met standaardzorg via de huisarts én met de online zelfhulpmethode in combinatie met ondersteuning van de fysiotherapeut.  
Tot 3 jaar na behandeling hadden patiënten, in vergelijking met standaardzorg, minder last van duizeligheid en ervoeren zij minder beperkingen door de duizeligheid. Ook hadden ze minder last van angst- en depressieve klachten. Er werd geen verschil gevonden tussen de groep met en zonder ondersteuning van de fysiotherapeut. 
 
Sinds april 2023 adviseert de NHG-Standaard duizeligheid vestibulaire revalidatie zonder begeleiding bij patiënten die langer dan één maand last hebben van duizeligheid. 
Daarnaast is sinds april een versimpelde en printbare versie van de oefeningen te vinden op Thuisarts.nl.

Hoe werkt de applicatie?   
Patiënten krijgen een gepersonaliseerd oefenprogramma voor een duur van 6 weken. Er zijn in totaal 6 oefeningen die ze 2 keer per dag gedurende 10 minuten moeten uitvoeren. Deze oefeningen kunnen ze op 3 niveaus uitvoeren (zittend, staand en lopend). Aan het begin van elke week geven patiënten aan hoeveel last ze hebben van duizeligheid bij het doen van de oefeningen. Op basis daarvan adviseert het programma op welk niveau patiënten de oefeningen voor die week moeten uitvoeren. Daarnaast krijgen patiënten onder meer ademhalingsoefeningen en tips om met stress om te gaan.  
Hieronder ziet u enkele afbeeldingen van hoe de applicatie eruit ziet. Daarnaast ziet u een demonstratievideo van één van de oefeningen. 
NB: om de volledige inhoud van Vertigo Training te bekijken heeft u een account nodig. U kunt een account aanmaken door op de pagina op ‘Aanmelden’ te klikken.

Een patiënt aanmelden voor Vertigo Training
Patiënten kunnen aan de slag met Vertigo Training door via de website een account aan te maken. Bij het aanmaken van een account is een 06-nummer nodig om een sms-verificatiecode te ontvangen. Daarnaast is een emailadres nodig om herinneringsmails te ontvangen.  
Vervolgens kunnen patiënten via de browser of via de app ‘Gezondheidsmeter’ de oefeningen doen.  
Zowel het aanmaken van een account als het downloaden van de app is gratis.  

Daarnaast kunt u, als u zelf een account heeft bij Gezondheidsmeter, Vertigo Training voorschrijven aan een patiënt via uw EPD. Als u Medicom of PromedicoASP gebruikt kun u, tegen betaling, een koppeling met Gezondheidsmeter maken. Voor meer informatie kunt kijken op de volgende website: Gezondheidsmeter – Thuismonitoring, thuismonitoring gezondheid, eHealth module, modules eHealth.

Meer informatie voor huisartsen 
In mei 2023 is een artikel over chronische duizeligheid en vestibulaire revalidatie verschenen in Huisarts en Wetenschap. In dit artikel kunt u meer informatie lezen over de werking van vestibulaire revalidatie en over Vertigo Training.  
 
Wilt u een FTO organiseren? Wij bieden een gratis FTO-module aan over chronische duizeligheid. Onze FTO-module omvat een handleiding om het FTO te organiseren inclusief achtergrondinformatie, een PowerPoint presentatie om te gebruiken tijdens het FTO, Excel bestanden om grafieken te genereren voor het presenteren van prescriptiecijfers en een infographic over Vertigo Training. Om de FTO-module te ontvangen kunt u mailen naar i-recover@amsterdamumc.nl

Profielen van de onderzoekers
Dr. Vincent van Vugt, huisarts-onderzoeker: Vincent van Vugt (amsterdamumc.org) 
Dr. Otto Maarsingh, huisarts-onderzoeker: Otto Maarsingh (amsterdamumc.org) 
Drs. Hà Ngo, arts in opleiding tot huisarts en onderzoeker: Hà Ngo (amsterdamumc.org)